28 oktober 2024
Hur påverkar räntesänkningarna bilmarknaden?
Under senaste tiden har Riksbanken sänkt styrräntan. Nyheter som välkomnas av både företag och privatpersoner. Men vad är det egentligen för mekanismer som påverkas och hur hänger det ihop? Vi bad Jennie Sandgren, controller på Börjessons Bil att förklara.
Ränteförändringar är något som påverkar de flesta i någon form. Många har antingen bolån, billån, leasingavtal och dylikt. Den så kallade styrräntan, som det ofta pratas om, påverkar lånen för privatpersoner. Om styrräntan sjunker blir det nämligen billigare för bankerna att låna ut pengar och räntan för privatpersoner brukar därmed sjunka.
– Ofta pratas det mycket om en kommande ränteökning. Nästan lika självklart som att prata om vädret. Många blir oroliga inför vetskapen att egna räntekostnader ska öka och en märkbar effekt blir att konsumtionen i samhället minskar. Däremot brukar sparandet öka hos privatpersoner vid höga räntor. Behovet att bygga en buffert ökar. Räntesänkningar blir dock sällan en lika stor snackis, säger Jennie.
Styrräntan har börjat sänkas under hösten och hur påverkar räntesänkningarna bilbranschen?
– Väljer du att teckna ett billån för att finansiera ditt bilköp blir din månatliga kostnad lägre i takt med att räntan går ner. Ett exempel visar att om du köper bil för 500.000kr och räntan sänks 1 % så blir din totala räntekostnad 5.000 kr lägre/år.
Väljer du i stället att finansiera din bil genom leasing så betalar du i stället en hyreskostnad för din bil. Att leasa sin bil innebär att du hyr din bil under en bestämd tid. Du köper alltså inte bilen, utan har tillgång till den mot att du betalar en månatlig leasingavgift/hyra. När leasingperioden är slut lämnar du tillbaka bilen till bilhandlaren.
Leasingavtalet bygger på två olika saker. Dels vilken bilmodell du väljer såklart, dels en underliggande ränta. Dvs går räntan upp går också leasingavgiften upp.
Så vid räntesänkningar blir det billigare för konsumenten att leasa en bil vilket ökar köpkraften.
– I takt med att styrräntan går ner och samtidigt även konsumenternas räntekostnader, brukar effekten inom bilbranschen bli framförallt två saker. Efterfrågan på nybil brukar öka på samma sätt som den minskar vid ränteökningar. Vid höga räntor avstår många från att köpa en nybil och kan i stället välja att köpa en begagnad som blir billigare. Vid räntesänkningar brukar försäljningen generellt också öka. Många som funderat på att byta bil kan agera då. För bilbranschen kan det även innebär att om konsumenten får större köpkraft så kan bokningar på reparationer och service öka samt försäljning av reservdelar, avslutar Jennie Sandgren.
Vi tackar Jennie för svaren och hoppas att några frågetecken rätades ut.
Tips på att läsa mer i ämnet:
Vi hjälper dig med finansiering
Oavsett om du behöver finansiera din nya personbil eller lastbil, står
Börjessons Fordonsfinans redo med skräddarsydda lösningar. Vi erbjuder
flexibla alternativ som leasing, avbetalning och mycket mer – allt för
att passa dina behov.